De Europese aandelenmarkten zijn maandag met overwegend lichte verliezen de handel uitgegaan.

Op een vrij rustige eerste handelsdag van de week kregen beleggers onder meer wisselende cijfers over de Europese economie voorgeschoteld.

De AEX-index in Amsterdam sloot na een wisselende handelssessie 0,4 procent lager op 432,57 punten. De MidKap ging 0,6 procent omhoog tot 652,02 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Marktonderzoeker Markit liet weten dat de economische groei in de eurolanden deze maand is afgezwakt tot het laagste niveau sinds begin vorig jaar. Verbeteringen in Duitsland en Frankrijk werden daarbij tenietgedaan door een verzwakking in andere eurolanden.

Sterkste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 3,2 procent. Aegon ging 1,1 procent omlaag. De verzekeraar meldde de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuille van 3 miljard pond aan branchegenoot Legal & General.

Randstad

Randstad kreeg er 0,5 procent bij. De uitzender kondigde vrijdagavond aan het Italiaanse uitzendbedrijf Obiettivo Lavoro over te nemen voor 102,5 miljoen euro. Sterkste stijger in de AEX was kabelconcern Altice met een winst van 1,4 procent.

In de MidKap was OCI de sterkste daler met een min van bijna 10 procent. De Amerikaanse branchegenoot CF Industries ziet af van een overname van de Amerikaanse en Europese activiteiten van het Egyptische, maar aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf.

Grote winnaar bij de middelgrote fondsen was Galapagos. Topman Onno van der Stolpe kreeg afgelopen weekeinde in het televisieprogramma Business Class uitgebreid de ruimte om de loftrompet te steken over zijn eigen biotechnologiebedrijf, dat maandag op de beurs 7,3 procent meer waard werd.

Chemie- en farmacieconcern Bayer leverde in Frankfurt 5,7 procent in. Het Duitse bedrijf bevestigde maandag dat het voor 62 miljard dollar de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto wil overnemen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 47,72 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 47,90 dollar per vat. De euro was 1,1195 dollar waard, tegen 1,1210 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.