Europese beurzen sluiten met verliezen

De Europese beurzen sloten donderdag met verliezen. Beleggers reageerden op de notulen van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve, waaruit blijkt dat de rente komende maand verder verhoogd kan worden bij een gunstige ontwikkeling van de economie. 

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot 1,4 procent lager op 428,27 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 637,64 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,8 procent.

De sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was staalproducent ArcelorMittal, die 5,8 procent verloor. Oliemaatschappij Shell, die ex-dividend noteerde, zakte 4,3 procent. Verzekeraar Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,3 procent.

In de MidKap stond roestvrijstaalbedrijf Aperam bij de grootste verliezers met een min van 4,2 procent. Verzekeringsconcern Delta Lloyd ging aan kop met een koerswinst van 1,2 procent.

Bayer en Monsanto

Chemie- en farmacieconcern Bayer ging in Frankfurt meer dan 8 procent onderuit. De Amerikaanse zadenproducent Monsanto liet weten een ongevraagd overnamebod te hebben ontvangen van het Duitse bedrijf. Beleggers vrezen onder meer dat daardoor de kredietwaardering van Bayer onder druk komt te staan en er voor de financiering extra aandelen uitgegeven moeten worden.

Thomas Cook

In Londen kelderde Thomas Cook ruim 19 procent. Het reisbedrijf ziet de vrees voor terrorisme terug in zijn boekingen. Thomas Cook krijgt aanzienlijk minder reserveringen voor reizen naar Turkije en heeft de afgelopen maanden ook de interesse in België als bestemming zien teruglopen.

Technip

Technip was in Parijs een uitblinker. De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie kondigde een fusie met zijn Amerikaanse branchegenoot FMC Technologies aan. De samensmelting, die leidt tot een bedrijf met een waarde van 13 miljard dollar, werd positief ontvangen. Technip won 6,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2,2 procent lager op 47,12 dollar en Brentolie werd 2,2 procent goedkoper op 47,86 dollar per vat.

De euro was 1,1206 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie