Sinds 1999 niet zoveel beursgangen in één kwartaal

Sinds 1999 hebben er in één kwartaal niet zoveel beursgangen plaatsgevonden in Amsterdam als in het tweede kwartaal van dit jaar. 

Dit schrijft persbureau Bloomberg dinsdag. In totaal gaan er naar verwachting zes bedrijven naar de beurs, als de marktomstandigheden het toelaten. 

Funderingsbouwer Sif uit Roermond is al naar de beurs gegaan. Op 24 mei kunnen de aandelen van diervoerproducent ForFarmers voor het eerst worden verhandeld aan de beurs en de beursgang van Philips Lighting, de gloeilampdivisie van Philips, volgt een paar dagen daarna.

De beursgangen voor ASR en Basic-Fit zijn onlangs aangekondigd. Bloomberg heeft uit anonieme bronnen gehoord dat logistiek dienstverlener Ceva Logistics, waarvan het hoofdkantoor in Hoofddorp staat, ook een beursgang bekend gaat maken.

Bloomberg telt zelf vijf beursgangen in dit kwartaal, maar vergeet daarbij ForFarmers. 

Thuisbezorgd

Het persbureau meldt verder dat het Nederlandse Takeaway.com, moederbedrijf van onder andere Thuisbezorgd, met een mogelijke beursgang zou willen wachten tot na het Britse referendum op 23 juni over een vertrek uit de Europese Unie.

Een mogelijke Brexit wordt aangehaald als de belangrijkste reden voor bedrijven om in de komende maanden snel naar de beurs te gaan. Een Brits vertrek uit de Europese Unie zou voor een flinke daling op de beurzen kunnen zorgen.

Marktsentiment 

Jos Versteeg, beursanalist bij vermogensbeheerder Theodoor Gilissen, legt uit dat bij een beursgang het marktsentiment erg belangrijk is. Bij een Brits vertrek kan de opbrengst zo'n 10 tot 20 procent lager uitvallen. "Als je al 100 miljoen denkt op te halen, dan heb je het al snel over 10 miljoen", geeft hij als voorbeeld.

Verder denkt hij dat vooral toeval meespeelt. Veel bedrijven worden al langer klaargestoomd om naar de beurs te gaan en dan zijn de huidige omstandigheden positief. "Als je het wil doen, is dit een mooi moment."

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie