Europese beurzen omlaag

De Europese beurzen stonden maandag rond het middaguur in de min. De sessie verliep rustig, aangezien veel handelaren een extra vrije dag inlasten vanwege tweede pinksterdag. Ook zijn de markten in Duitsland en Zwitserland gesloten.

De AEX stond tussentijds 0,7 procent lager op 430,54 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 635,29 punten. De indices in Londen en Parijs verloren 0,2 procent en 0,8 procent. Marktkenners weten de koersdalingen aan zorgen over een mogelijke Brexit en de gevolgen daarvan voor de wereldwijde economie. Ook waren er enkele teleurstellende macro-economische cijfers uit China.

De olieprijs liet een flinke stijging zien, en stoomde verder op richting de grens van 50 dollar per vat. Als die grens doorbroken wordt, zou dat voor het eerst sinds november vorig jaar zijn. Analisten van zakenbank Goldman Sachs schreven in een rapport dat de oliemarkt niet langer verzadigd is.

Dat gaf de prijs van het zwarte goud een extra zetje. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 47,06 dollar. Brentolie werd ook 1,8 procent duurder op 48,69 dollar per vat.

Philips

In Amsterdam was Philips, dat ex-dividend noteerde, de grootste daler met een verlies van 3,8 procent. Gecorrigeerd voor het effect van ex-dividend toonde het aandeel een kleine plus. Het concern maakte bekend dat de verzelfstandigde verlichtingstak Lighting op vrijdag 27 mei naar de beurs gaat. De bandbreedte voor de indicatieve prijs per aandeel is tussen de 18,50 en 22,50 euro. Dat geeft Lighting een marktwaarde van zo'n 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro.

Bij de grootste dalers in de hoofdindex stonden Gemalto (min 2,4 procent), ING (min 2 procent) en Ahold (min 1,8 procent). ASML (plus 0,9 procent) en ArcelorMittal (plus 0,8 procent) waren winnaars.

Shell

Ook zwaargewicht Shell (plus 0,4) stond bij de stijgende fondsen. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om voor 40 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten af te splitsen en naar de beurs te brengen, aldus de Sunday Telegraph op basis van uitlatingen van financieel topman Simon Henry tegen analisten.

In Stockholm won H&M, na een eerder verlies, 0,1 procent. De Zweedse kledingverkoper kwam met zijn omzetcijfers over april naar buiten, die teleurstelden. Zeer ongebruikelijk was een commentaar bij de maandcijfers. Daarin werd de impact van het koele weer in grote delen van Europa benadrukt.

Het Finse Konecranes schoot 19 procent omhoog. Het neemt een onderdeel van het Amerikaanse Terex over, dat hefwerktuigen maakt. Een volledige fusie met Terex wordt daarbij afgeblazen.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1290 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie