Aziatische beurzen in de plus

De beurzen in het Verre Oosten zijn maandag overwegend hoger gesloten. In Tokio kreeg de markt steun van een hogere olieprijs en zwakkere yen. De toonaangevende Nikkei-index eindigde de handelsdag 0,3 procent in de plus op 16.466,40 punten.

Berichten dat de Japanse overheid een verhoging van de omzetbelasting gaat uitstellen, gaf het sentiment ook een duwtje in de rug. Daarbij werden ook veel bedrijfsresultaten verwerkt. Vrijdag na de slotbel was de piek van het cijferseizoen in Japan, met een grote stroom aan presentaties van onder meer cosmeticabedrijf Shiseido (plus 9,9 procent), Sumitomo Electric Industries (plus 14,3 procent), Japan Post Bank (min 2,4 procent) en Hitachi (plus 3,7 procent).

Van de 428 Japanse beursgenoteerde bedrijven die inmiddels de boeken hebben geopend, presteerde 38 procent beter dan verwacht. Een kwartaal eerder was dat nog 51 procent. De omzetprestaties waren wel beter: 44 procent kwam boven de analistenprognoses uit tegen 40 procent een kwartaal eerder.

De Hang Seng in Hongkong steeg tussentijds 1,3 procent. Speculatie dat er progressie wordt geboekt met een nieuwe handelslink tussen Hongkong en China zette de aandelen er hoger. De beurzen in Shanghai en Shenzen stonden respectievelijk 0,3 procent hoger en onveranderd. Teleurstellende Chinese macrocijfers over onder meer investeringen, industriële productie en detailhandelsverkopen werden gedurende de sessie opzij geschoven.

In Sydney steeg de All Ordinaries 0,4 procent, terwijl de Kospi in Seoul 0,1 procent won.

Lees meer over:
Tip de redactie