'Koeweit ziet geen andere optie dan beperken van olieproductie'

Volgens minister Khaled Jarallah van Buitenlandse Zaken van de oliestaat Koeweit, zijn de aanhoudende problemen op de oliemarkt alleen op te lossen door het beperken van de olieproductie.

De minister reageert daarmee onder andere op de plannen van Iran, dat de olieproductie van het land op wil hogen tot het niveau van voor de internationale sancties tegen het land. Verschillende OPEC-landen, waaronder Koeweit, doen juist tegenovergestelde pogingen om de oliemarkt te stabiliseren omdat deze kampt met overaanbod en lage prijzen.

Volgens Koeweit "is er geen andere optie dan het bevriezen van de productie", zo zei de minister van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat tegen het persbureau KUNA. Hij noemt de plannen van Iran dan ook onverstandig.

Volgens Koeweit moet Iran beter kijken naar de huidige ontwikkelingen op de markt. "De markt laat namelijk helemaal geen kansen voor het verhogen van de olieproductie", zo stelt Jarallah.

Geen akkoord

In april poogden zestien grote olieproducerende landen in de Qatarese hoofdstad Doha om een akkoord te sluiten over de beperking van de wereldwijde olieproductie. Die poging mislukte echter, omdat Saudi-Arabië eiste dat Iran ook deelnam aan de gesprekken, maar Iran weigerde aanwezigheid tijdens de olietop. 

De deelnemende landen, waaronder Koeweit, Saudi-Arabië en Rusland zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Lees meer over:
Tip de redactie