'Bayer onderzoekt overname Monsanto'

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer onderzoekt een overnamebod op de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën Monsanto, ter waarde van circa 40 miljard dollar.

Volgens ingewijden voeren de twee bedrijven voorlopige gesprekken over een overname, meldt persbureau Bloomberg. 

Een overname zou leiden tot 's werelds grootste producent van landbouwchemicaliën en zaden. Het is niet zeker of Bayer doorzet met een bod op het gehele bedrijf. Er kunnen ook verkopen van onderdelen of samenwerkingsverbanden plaatsvinden, aldus de bronnen.

De laatste tijd gingen al geruchten de ronde dat Monsanto praat met Bayer, en ook met het Duitse chemieconcern BASF. De druk op Monsanto om in te zetten op meer schaalgrootte is toegenomen sinds de gesprekken met de Zwitserse branchegenoot Syngenta over een overname vorig jaar op niets uitliepen.

Consolidatie

Er vindt momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. Zo gaan de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont fuseren. Dat fusiebedrijf houdt zich ook bezig met landbouwproducten, zoals gewasbeschermingsmiddelen.

Mogelijk kan een overnamevoorstel van Bayer op Monsanto druk zetten op BASF om met een concurrerend bod op de onderneming te komen.

Verder wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina.

Lees meer over:
Tip de redactie