ABN Amro ziet nettowinst terugvallen

ABN Amro heeft de nettowinst in het eerste kwartaal met 13 procent zien terugvallen tot 475 miljoen euro euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Dat kwam vooral door wettelijke heffingen als de bankenbelasting, die het resultaat met 98 miljoen euro drukten. Dinsdag liet ING al weten dat de kosten rondom regelgeving stevig waren opgelopen en het resultaat drukte.

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro sprak woensdag in zijn kwartaalbericht van een ''uitdagende start'' van 2016 door de onrust op de financiële markten. Het financiële concern had last van de zorgen over de Chinese economie, de lagere olieprijzen en de verdere verlaging van de rente. De zogeheten provisiebaten kwamen hierdoor lager uit.

Daartegenover stond wel dat ABN Amro , geholpen door het herstel van de Nederlandse economie, nagenoeg geen voorzieningen voor slechte leningen meer hoefde te treffen. In het eerste kwartaal vorig jaar was de bank hier nog meer dan 250 miljoen euro aan kwijt.

Voorzieningen

ABN Amro heeft vorig jaar al voorzieningen getroffen voor klanten in het midden- en kleinbedrijf waar mogelijk problemen met zogeheten rentederivaten spelen. Omdat de hele kwestie rondom deze complexe financiële producten nu opnieuw wordt beoordeeld door een door de overheid aangestelde commissie, sluit de bank niet uit dat er nog meer geld apart gezet moet worden.

ABN AMRO benadrukte wel dat het advies over een uniforme vergoedingsregeling waarmee de commissie in juni verwacht te komen, niet bindend zal zijn.

Zalm zei nog te zoeken naar aanvullende manieren om kosten te besparen, efficiënter te werk te gaan en verder te investeren in digitalisering en innovatie. Daarover verwacht hij in de tweede helft van dit jaar meer bekend te kunnen maken.

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen liet in een toelichting op radiozender BNR weten dat ''het niet zo is'' dat de bank nu ''met ontslagrondes aan het werk gaat''. ABN AMRO deed woensdag geen voorspellingen voor de prestaties in de rest van het jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie