Nikkei sluit handelsdag af met winst

De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst gesloten. De koersenborden in Japan kleurden daarmee voor het eerst in zeven sessies groen.

De toonaangevende Nikkei-index eindigde met een winst van 0,7 procent op 16.216,03 punten.

Het sentiment op de beurzen werd gesteund door uitspraken van de Japanse minister van Financiën, Taro Aso. Die benadrukte maandag dat hij de middelen heeft om in te grijpen op de valutamarkt, als de koers van de yen een probleem dreigt te worden voor de Japanse economie. De recente opmars van de yen is een punt van zorg voor de omvangrijke exportsector van Japan.

Industrieel conglomeraat Mitsubishi Heavy behoorde met een winst van ruim 5 procent tot de sterkste stijgers na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Vastgoed

Ook vastgoedbedrijven stonden in Japan in de schijnwerpers nadat zakenkrant Nikkei berichtte over recordwinsten voor drie grote vastgoedontwikkelaars in het lopende boekjaar.

In China gingen de aandelenbeurzen flink onderuit, na tegenvallende cijfers over de internationale handel van het land. Zondag bleek dat de export van China vorige maand aanzienlijk sterker is gekrompen dan werd verwacht. De beurs in Shanghai leverde maandag bijna 3 procent in.

Elders in het Verre Oosten toonden de beurzen een wisselend beeld. De Hang Seng in Hongkong stond tussentijds 0,3 procent hoger en de All Ordinaries in Sydney won 0,5 procent. De Koreaanse Kospi-index verloor echter 0,5 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie