De AEX-index in Amsterdam is vrijdag nagenoeg vlak de handel uitgegaan. Eerder op de dag waren er vooral verliezen te zien. 

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 431,32 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 645,12 punten. De indices in Londen en Frankfurt wonnen 0,2 procent. Parijs sloot 0,4 procent lager.

De werkgelegenheid in de VS bleek in april veel minder sterk te zijn toegenomen dan economen hadden voorspeld. Het banenrapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Door het tegenvallende banencijfer is de kans dat de rente in juni wordt verhoogd volgens kenners steeds kleiner.

ABN AMRO was met een min van 2 procent de sterkste daler in de AEX. Ook ArcelorMittal behoorde met een verlies van 1,2 procent tot de grootste verliezers onder de hoofdfondsen. De staalgigant zag onder meer door de zwakke staalprijzen in het eerste kwartaal het bedrijfsresultaat verder slinken.

Sterkste stijger was SBM Offshore met een plus van 1,3 procent.

Fagron

Bij de kleine fondsen won Fagron 3,7 procent na twee dagen zonder beurshandel. De toeleverancier aan apotheken maakte bekend overeenstemming te hebben bereikt met banken over aanpassing van de voorwaarden voor zijn doorlopende kredietfaciliteit, waarmee een nieuwe aandelenemissie een stap dichterbij is.

Value8 verloor krap 6 procent. De beurswaarde van de investeringsmaatschappij staat al enkele dagen onder druk door een publicatie waarin vraagtekens worden gesteld bij haar boekhouding.

Advanced Metallurgical Group (AMG) sloot 0,8 procent hoger. De handel in het aandeel werd enige tijd opgeschort, nadat het een persbericht had uitgebracht waar een verkeerde dividenddatum in stond.

Italië

In Milaan steeg Monte dei Paschi di Siena 2,4 procent. De oudste bank ter wereld presenteerde een nettowinst die de verwachtingen van analisten overtrof.

Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder op 45,29 dollar per vat. Brentolie steeg 2,4 procent in prijs tot 46,06 dollar per vat. De euro werd voor 1,1423 dollar verhandeld, tegen 1,1405 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.