Onzekerheid over een mogelijk vertrek van de Turkse premier Ahmet Davutoglu zorgt voor onrust op de Turkse beurs.

De beurs opende donderdag 2 procent lager. Tegen het middaguur lag de koers 1,29 procent lager dan de slotstand van woensdag.

De waarde van de Turkse munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar daalde woensdagavond met meer dan 4 procent na geruchten dat regeringspartij AKP Davutoglu wil vervangen als partijleider. Dit is tot nu toe de grootste daling van dit jaar. Donderdagochtend steeg de waarde van de lira weer licht met 1 procent.

Na lastige besprekingen met president Recep Tayyip Erdogan op woensdagavond, lijkt het erop dat de premier donderdag zal aankondigen dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen als partijleider. Dit kan betekenen dat hij moet opstappen als premier.

De partij houdt op 22 mei een extra partijcongres voor de verkiezing van een partijleider. Presidentieel adviseur Cemil Ertem zei donderdag dat Turkije naar verwachting geen nieuwe verkiezingen zal houden nadat AKP een nieuwe leider heeft gekozen.

Davutoglu nam het voorzitterschap in 2014 over van Erdogan, die toen tot president werd gekozen. Maar de laatste tijd wordt duidelijk dat er meningsverschillen bestaan tussen de premier en president.

De mannen zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering.