Repsol heeft afgelopen kwartaal fors minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Onderliggend presteerde het Spaanse olieconcern wel beter, dankzij kostenbesparingen die de lagere olieprijzen compenseerden.

Repsol rapporteerde donderdag een bedrijfsresultaat, op basis van geschatte actuele voorraadkosten, van 1,2 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015. Dat terwijl de olie- en gasprijzen gemiddeld ongeveer een derde lager waren dan een jaar eerder.

De divisie die olie opspoort en oppompt wist dankzij efficiëntiemaatregelen een verlies van 190 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar, om te buigen in een winst van 17 miljoen euro. De productie van olie en gas verdubbelde ruimschoots tot 714.000 vaten per dag.

Bij de raffinagetak, waar de lage olieprijzen voor hogere marges zorgen, nam de winst met ruim 4 procent toe tot 556 miljoen euro. Dat kwam mede door een sterkere verkoop van chemicaliën. Daarnaast speelde economisch herstel in met name Zuid-Europa Repsol in de kaart. De vraag naar diesel zat daardoor in de lift.

De totale winst nam evenwel af van 928 miljoen naar 572 miljoen euro. Repsol boekte vorig jaar voor zo'n 500 miljoen euro valutavoordelen op de miljarden dollars die het op de plank had liggen na een schikking met Argentinië over de onteigening van dochterbedrijf YPF. Dat geld is inmiddels gebruikt voor de overname van Talisman Energy.