De Amerikaanse automaker General Motors (GM) wist afgelopen maand minder auto's aan de man te brengen.

Doordat het bedrijf zich meer richt op de verkoop van luxere modellen kwam de verkoopdaling niet onverwacht. Toch was de min van 3,5 procent meer dan de daling van 1,7 procent waar kenners gemiddeld op rekenden.

Hoe anders was de stemming bij Fiat Chrysler. Met een verkoopplus van 5,6 procent deed het fusiebedrijf het beter dan verwacht. Het dankt de groei met name aan de populaire Jeeps en pickup-trucks van Ram.

Ook het Japanse Nissan overtrof de verwachtingen met zijn Amerikaanse verkopen die krap 13 procent hoger lagen dan een jaar eerder. Toyota zag de verkopen afgelopen maand met 3,8 procent stijgen. De verkopen van Honda nemen met krap 15 procent toe.

Ford

Ford bracht in zijn thuisland 3,6 procent meer auto's aan de man en ook hier bleken pickup-trucks populair. In dat segment werd een verkoopstijging van 13 procent gemeten.

Volkswagen kampt nog altijd met de naweeën van het dieselschandaal. De Duitse automaker zag de verkopen in april met krap 10 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Volkswagen gaf in september vorig jaar toe dat er in het verleden in de VS is gesjoemeld met dieselauto's, waardoor die in tests milieuvriendelijker leken dan ze zijn. Sindsdien staan de verkopen van het bedrijf in 's werelds grootste economie zwaar onder druk.