De Europese beurzen zijn de maand mei maandag met overwegend kleine winsten begonnen. 

Beleggers kregen onder meer cijfers voorgeschoteld over de recente ontwikkelingen in de industrie. De handel verliep kalm, ook omdat de beurs in Londen de deuren dicht hield.

Op Beursplein 5 in Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,4 procent hoger op 441,20 punten. De MidKap van middelgrote fondsen ging 0,2 procent lager de handel uit op 662,07 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs eindigden met winsten van 0,8 en 0,3 procent.

In de AEX was vastgoedfonds Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van 1,6 procent, gevolgd door verzekeraar Aegon die 1,5 procent won. Oliedienstverlener SBM Offshore en staalconcern ArcelorMittal sloten de rij met verliezen van 2,1 en 1,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen won Air France-KLM 0,5 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wil Jean-Marc Janaillac, sinds 2012 de hoogste baas van het internationale transportbedrijf Transdev, benoemen tot opvolger van scheidend topman Alexandre de Juniac.

MidKap

Sterkste stijger in de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een koerswinst van 8,8 procent. Onderaan stond kunstmestproducent OCI die 6,1 procent moest inleveren. Het bedrijf kwam afgelopen weekend met tegenvallende jaarcijfers, en liet weten over 2015 geen dividend uit te keren.

Op de lokale markt won Ajax 6,3 procent. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland zette zondag door met 4-0 te winnen van FC Twente een grote stap richting het landskampioenschap. Daarmee is deelname aan de lucratieve Champions League dichtbij.

Het vertrouwen in Italiaanse bankensector liep een deuk op door een een mislukte aandelenemissie van de lokale bank Popolare di Vicenza. Beleggers in Milaan zetten de aandelen van banken als UniCredit, Mediobanca en Banca Monte dei Paschi di Siena 2,9 tot 5,5 procent lager.

Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper bij een prijs van 44,91 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 2,7 procent naar 46,10 dollar per vat.

De euro werd voor 1,1515 dollar verhandeld, de hoogste koers sinds de zomer van 2015. Vrijdag aan het einde van de beurshandel was de munt nog 1,1450 dollar waard.