De Amerikaanse aandelenmarkten stonden vrijdagmiddag duidelijk in de min na tegenvallende economische cijfers.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,3 procent op 17.773,64 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2065,30 punten en de technologiebeurs Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 4775,36 punten.

Cijfers over de private consumptie in maart en het consumentenvertrouwen deze maand vielen lager uit dan voorzien. Eerder in de week bleek al dat de economische groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal is afgezwakt tot het laagste niveau in twee jaar.

Wal-Mart was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York. 's Werelds grootste detailhandelsconcern werd 3 procent minder waard. Ook de technologiebedrijven Intel en Cisco Systems waren uit de gratie, met verliezen van 2,7 en 1,7 procent.

ExxonMobil behoorde met een plus van 0,4 procent tot de weinige stijgers in de Dow. Ondanks een fikse winstdaling waren de resultaten die het olieconcern publiceerde beter dan voorzien. Branchegenoot Chevron daarentegen leed een groter dan verwacht verlies, en verloor 0,2 procent op de beurs.

Amazon kon donderdagavond nabeurs sterke cijfers overleggen over het afgelopen kwartaal. De winst viel bijna twee keer zo hoog uit als analisten hadden verwacht. Dat werd beloond met een koerssprong van bijna 10 procent.

Medivation won 2,9 procent. Het farmaciebedrijf heeft een overnamebod van ruim 8 miljard euro van Sanofi resoluut van de hand gewezen. De Franse branchegenoot liet evenwel weten zijn overnameplannen niet zonder meer te laten varen.

Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper en kostte 45,95 dollar per vat. De Brentprijs zakte een fractie tot 48,13 dollar per vat. De euro werd voor 1,1450 dollar verhandeld, net zoveel als aan het einde van de Europese beurshandel eerder op de dag.