De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier heeft eindelijk een grote koper gevonden voor zijn C-serie, toestellen die voor regionale vluchten kunnen worden gebruikt. Delta Air Lines, de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM, wil 75 toestellen kopen.

De grootste toestellen uit de C-serie moeten gaan concurreren met de Boeing 737 en de A320-familie van Airbus. De kleinere variant die Delta Air Lines heeft besteld, neemt het met name op tegen de E-jets van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer waar onder meer KLM Cityhopper mee vliegt.

De ontwikkeling van de toestellen gaat gepaard met fikse vertragingen en kostenoverschrijdingen. Bovendien bleven echt grote bestellingen tot dusver uit.

Afgelopen najaar was Bombardier door alle problemen in zulk zwaar weer geraakt, dat het een beroep moest doen op steun van de Canadese overheid.

Driehonderd bestellingen

Door de order van Delta Air Lines neemt het aantal definitieve bestellingen voor beide varianten samen toe van 250 naar 300. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft daarnaast een optie genomen op nog eens 25 toestellen. De totale waarde van de bestelling kan oplopen tot 8,4 miljard dollar (7,4 miljard euro).

Afgelopen kwartaal behaalde Bombardier een omzet van 3,9 miljard dollar, 11 procent minder dan een jaar eerder. Een nettoresultaat werd niet bekendgemaakt, wel meldde het bedrijf dat de winst flink werd gedrukt door reorganisatielasten.