Amsterdamse beurs gaat met winst de handel uit

De AEX-index in Amsterdam is donderdag met een kleine plus de handel uitgegaan, nadat de graadmeter het gros van de dag in het rood koerste. 

Voor veel Europese graadmeters gold een soortgelijk scenario. Het onverwachte uitblijven van extra monetaire steun van de centrale bank in Japan drukte het sentiment.

De AEX sloot uiteindelijk met een winst 0,4 procent op 450,31 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 669,78 punten. De beurs in Frankfurt won 0,2 procent. Londen en Parijs sloten nagenoeg vlak.

ArcelorMittal was met een plus van 6,9 procent de grootste stijger in de hoofdindex op Beursplein 5. Tankopslagbedrijf Vopak schaarde zich met een winst van 5,4 procent bij de winnaars, na een adviesverhoging door ING. Telecomaanbieder KPN sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

In de MidKap won PostNL 2,6 procent na een opwaardering bij kredietbeoordelaar S&P. Bij de middelgrote fondsen deed alleen Arcadis het nog ietsje beter met een winst van 3,7 procent. Bij de kleinere fondsen stond ICT Automatisering (plus 4,3 procent) in de belangstelling na een handelsbericht over het eerste kwartaal.

Boeken

Veel grote Europese banken gaven een kijkje in de boeken. In Londen zag Lloyds Banking Group zijn kwartaalwinst praktisch halveren. De grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk verloor daarop 1,7 procent. Het Spaanse BBVA (min 7 procent) kreeg de handen van beleggers in Madrid ook niet op elkaar.

Deutsche Bank presenteerde een beter dan verwachte kwartaalwinst en steeg 4 procent in Frankfurt. Hoewel de winst halveerde, was het resultaat nog altijd beter dan het verlies waar analisten in doorsnee op rekenden.

In Parijs zag Airbus zijn kwartaalwinst ook halveren. De vliegtuigbouwer, die kampte met productieproblemen bij een paar modellen, verloor 4,6 procent. Hermès steeg ruim 3 procent. Het Franse luxemerk rapporteerde vooral door sterke verkopen van lederwaren een omzetgroei van 6,1 procent.

Amerikaanse olie werd donderdag 0,6 procent duurder op 45,61 dollar per vat. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 47,61 dollar per vat. De euro werd voor 1,1327 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie