De effectenbeurzen in New York toonden woensdag, met nog een half uur handelen voor de boeg, een overwegend hoger beeld. Beleggers verwerkten het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Bij de bedrijven gingen Apple en Twitter hard onderuit na hun kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.25 uur 0,5 procent hoger op 18.080 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2099 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,4 procent kwijtspeelde tot 4867 punten.

De Federal Reserve handhaafde zoals verwacht zijn rentetarief. De centrale bankiers herhaalden daarbij ook dat ze de rente in een geleidelijk tempo zullen opvoeren. De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar de rente naar het huidige niveau van tussen de 0,25 procent en 0,5 procent.

Apple

Zwaargewicht Apple, in beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, deed met een min van 6,2 procent een jasje uit. Het concern zette voor het eerst in dertien jaar een omzetdaling in de boeken.

Vooral de verkoop van iPhones liep fors terug. Apple voelt onder meer de zwakkere vraag in China en andere opkomende landen en concurrentie van rivaliserende smartphonemakers.

Ook Twitter deed een stap terug en zakte maar liefst 15,6 procent. De eerstekwartaalcijfers van de berichtendienst vielen beleggers zwaar tegen. Ook de omzetprognose voor het huidige kwartaal stelde teleur. In de nabeurshandel op dinsdag ging het aandeel al fors onderuit.

eBay

Internetbedrijf eBay (plus 3,1 procent) boekte een lagere winst op een hogere omzet, vooral door hogere kosten. Verder openden ook United Technologies, AT&T, Boeing en navigatiedienstverlener Garmin de boeken. Zij wonnen tussen de 1,2 procent en 4 procent.

DreamWorks Animation steeg 18,3 procent na overnamegeruchten. De Amerikaanse kabelgigant Comcast is volgens zakenkrant The Wall Street Journal in gesprek met de animatiestudio over een mogelijke overname. Comcast, dat ook zijn kwartaalcijfers publiceerde, won 0,6 procent.

Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 45,29 dollar per vat. Brentolie steeg 3,1 procent tot 47,15 dollar per vat. De euro werd voor 1,1310 dollar verhandeld, tegen 1,1312 dollar bij het slot van de Europese beurzen.