Qatar wil een zetel in het presidium van de toezichthoudende raad van Volkswagen, meldt het Duitse persbureau DPA woensdag op gezag van ingewijden. 

Het staatsinvesteringsfonds van het emiraat aan de Perzische Golf is een belangrijke aandeelhouder van de door het uitstootschandaal in opspraak geraakte autofabrikant.

Het presidium van de raad van commissarissen, dat nu uit zes toezichthouders bestaat, geldt als een belangrijke machtsfactor bij het autoconcern. Als het aan Qatar ligt, wordt het bestuursorgaan uitgebreid van zes naar acht zetels. In dat geval zouden de Arabieren zelf een van de extra plekken aan tafel opeisen.

Het voorstel wordt volgens DPA serieus besproken binnen de raad van toezicht van Volkswagen, maar een besluit is nog niet genomen. De raad komt voor het eerst medio mei weer bijeen.

QIA verloor miljarden door de koersval van het aandeel Volkswagen die het schandaal sinds september vorig jaar veroorzaakte. Eind 2015 moest het bestuur van Volkswagen al op het matje komen bij zijn belangrijke aandeelhouder. Destijds sprak een zegsman van Volkswagen van een ''kennismakingsgesprek'' met een belangrijke partner van de onderneming.