Etihad Airways heeft de opbrengsten vorig jaar met bijna een vijfde zien oplopen tot ruim 9 miljard dollar (8 miljard euro). De nettowinst nam met meer dan 40 procent toe tot 103 miljoen dollar, meldde de Arabische luchtvaartmaatschappij woensdag.

Etihad vervoerde in 2015 in totaal 17,6 miljoen reizigers. Een jaar eerder waren dat er 14,8 miljoen. Het passagiersvervoer nam iets sterker toe dan het stoelaanbod, zodat de vliegtuigen van Etihad in doorsnee iets voller zaten. De gemiddelde bezettingsgraad steeg met 0,2 procentpunt tot 79,4 procent.

De omzet die toe te schrijven was aan samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder ook Air France-KLM, bedroeg 1,4 miljard euro. Dat is ruim een vijfde meer dan in 2014. Partners brachten zo'n vijf miljoen overstappende passagiers naar thuisbasis Abu Dhabi.

Waar Emirates uit het nabijgelegen Dubai vooral op eigen kracht wil groeien en veel investeert in nieuwe vliegtuigen, zoekt Etihad het ook in samenwerking met andere partijen. De resultaten tonen volgens topman James Hogan aan dat die strategie vruchten afwerpt. Andere vervoerders in de regio kampen volgens hem met teruglopende bezettingsgraden.

Zelf breidde Etihad zijn vloot afgelopen jaar uit van 110 naar 121 vliegtuigen. Het bedrijf had eind vorig jaar iets meer dan 26.500 mensen in dienst, 2300 meer dan een jaar eerder.