De AEX-index is woensdag licht hoger gesloten. De hoofdindex in Amsterdam, waar de handel vanwege Koningsdag wat tammer was dan normaal, bleef iets achter bij de andere graadmeters in Europa. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten.

De AEX-index eindigde de handelsdag 0,2 procent hoger op 448,37 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 667,99 punten. De DAX-index in Frankfurt noteerde een plus van 0,4 procent. Parijs stond 0,6 procent hoger terwijl Londen ook 0,6 procent won.

De Griekse beurs ging 2,5 procent omlaag door hernieuwde onzekerheid over financiële steun van geldschieters.

SBM Offshore was koploper in de hoofdindex met een winst van 3,4 procent, onder meer door de hogere olieprijzen. Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 44,23 dollar per vat. Brentolie steeg 0,8 procent tot 46,08 dollar per vat. Ook Shell profiteerde op Beursplein 5 van de olieprijzen en steeg 1,9 procent.

Verder behoorde Ahold met een winst van 1,9 procent tot de sterkste stijgers. Het supermarktconcern profiteerde van positieve kwartaalresultaten bij fusiepartner Delhaize. Die zag de omzet afgelopen kwartaal met 5,7 procent oplopen. Daarbij viel de winst bijna vier keer hoger uit dan een jaar eerder. Delhaize won in Brussel 2,1 procent aan beurswaarde.

Lijstaanvoerder

Bij de middelgrote fondsen was Fugro met afstand lijstaanvoerder. De bodemonderzoeker won 4,7 procent. Het aandeel van advies- en ingenieursbureau Arcadis was minder in trek en zakte 4,4 procent.

In Frankfurt won sportartikelenproducent Adidas bijna 6 procent. De Duitsers verwachten over het hele jaar fors meer winst te maken dan eerder voorzien. Barclays steeg in Londen 0,5 procent. De bank kwam met tegenvallende cijfers maar wil wel de de verkoop van de Franse activiteiten versnellen.

Winstdaling

Banco Santander dikte in Madrid 1,6 procent aan na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Onder meer de nettowinst van de Spaanse bank viel hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden. Olieconcern Total won in Parijs 2,8 procent nadat het bedrijf de winstdaling die werd voorzien binnen de perken wist te houden.

De euro werd voor 1,1312 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.