De Duitse lampenfabrikant Osram heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van een sterke vraag vanuit met name de automobielindustrie. Dat blijkt uit definitieve cijfers die de concurrent van de verlichtingstak van Philips woensdag heeft gepubliceerd.

De omzet steeg op vergelijkbare basis, dus afgezien van wisselkoerseffecten en wijzigingen in het productaanbod, met 3 procent tot 1,4 miljard euro. De winst had te lijden onder eenmalige kosten in het kader van de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf, maar nam wel licht toe tot 80 miljoen euro.

Topman Olaf Berlien sprak van ''een uitstekend kwartaal'', dat vertrouwen geeft voor de toekomst. Osram liet vorige week al weten dat het de laatste maanden onverwacht goede zaken heeft gedaan. Daarin zag het bedrijf aanleiding de omzet- en winstprognose voor het gehele boekjaar, dat er nu voor de helft op zit, te verhogen.

Waar Osram eerder op een stabiele omzet rekende, gaat het nu uit van een stijging. De winstmarge komt naar verwachting uit op minstens 10 procent, tegen ruim 8 procent in een eerdere prognose.

De voormalige verlichtingsdivisie van Siemens kondigde vorig jaar een nieuwe splitsing aan. Het wil de productie van traditionele verlichting apart zetten om zich volledig te richten op led-verlichting.