Saudi-Arabië wil minder afhankelijk worden van inkomsten uit olie. Het land is van plan de komende jaren fors te investeren in bedrijven en technologieën in andere sectoren.

Die moeten op termijn in staat zijn om tegenvallende inkomsten vanuit de olie-industrie op te vangen. De ambitieuze plannen werden maandag gepresenteerd.

Onder meer wordt het kapitaal van het openbare investeringsfonds verhoogd naar 2 biljoen dollar, tegenover de 160 miljard dollar die er nu in zit. Ook brengt Saudi-Arabië staatsbedrijven naar de beurs. Zo wordt onder meer 5 procent van de aandelen in oliegigant Aramco van de hand gedaan.

Saudi-Arabië is qua inkomsten nu voor circa 90 procent afhankelijk van olie. Door de lage olieprijzen staat de begroting van Saudi-Arabië sterk onder druk.

Volgens de Saudische prins Mohammed bin Salman al-Saud kampt het land momenteel met een olieverslaving. "Het is noodzaak om daar minder afhankelijk van te worden", aldus de prins.

Vrouwen

Ook wordt de sociale structuur van het ultraconservatieve islamitische koninkrijk enigszins gewijzigd. Daarbij lijkt er voor vrouwen een grotere economische rol weggelegd. In de afgelopen vijf jaar nam het aantal werkende vrouwen al toe van 22 tot 30 procent.

Daarnaast zullen de beurzen in het land meer toegankelijk worden voor buitenlandse investeerders. Het aandeel van de particuliere sector in de economie moet verder stijgen van 40 naar 60 procent. Ook het aanpakken van de werkloosheid is onderdeel van de plannen.

Dit percentage moet zakken van 11 naar 7,6 procent van de beroepsbevolking.