De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met verliezen aan de handelsweek begonnen. Net als in Europa stond het sentiment op Wall Street onder druk, doordat enkele bedrijven met tegenvallende cijfers naar buiten kwamen. 

Verder zagen vooral grondstofgerelateerde bedrijven en financiële instellingen hun koers teruglopen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 17.977,24 punten. De brede S&P 500-index verloor eveneens 0,2 procent, tot 2087,79 punten, en technologiebeurs Nasdaq zakte met eenzelfde percentage tot 4895,79 punten.

Kabelmaatschappij Charter Communications wist de aandacht op zich gericht. Charters vorig jaar aangekondigde miljardenovername van branchegenoot Time Warner Cable heeft groen licht gekregen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Charter, dat na de deal de op een na grootste kabelaar in de VS wordt, won 4,6 procent.

Printer- en kopieerapparatenmaker Xerox kelderde dik 13 procent. Het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen voor het hele jaar, na een flinke winstval in het eerste kwartaal. Ook farmaceut Perrigo sneed in zijn prognoses. Het aandeel verloor ruim 18 procent. Perrigo nam tevens afscheid van zijn topman. Die stapt over naar concurrent Valeant (min 2,3 procent).

Caterpillar

Grootste daler in de Dow was Caterpillar. De fabrikant van onder meer grote mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers leverde 2 procent in. Andere grote dalers waren betalingsbedrijf Visa en de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase, met minnen tot 1,2 procent. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron verloren respectievelijk 0,2 en 0,5 procent.

Er was maandag nog relatief weinig richtinggevend nieuws op Wall Street. Beleggers kijken vooral uit naar de Fed-vergadering die dinsdag begint. Verder verwerken ze later deze week weer een flinke lading bedrijfsresultaten.

Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper bij 42,91 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,8 procent naar 44,73 dollar per vat. De euro werd voor 1,1261 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.