Gannett, eigenaar van onder meer de grote Amerikaanse krant USA Today, heeft een ongevraagd overnamebod gedaan op het concurrerende krantenconcern Tribune. 

Dat meldt het in McLean gevestigde bedrijf maandag. Tribune is onder meer eigenaar van de titels Los Angeles Times and Chicago Tribune.

Tribune wees het bod van 12,25 dollar per aandeel in contanten, wat neerkomt op 815 miljoen dollar, twee weken geleden al af. Gannett richt zich nu in direct tot de aandeelhouders ''omdat Tribune constructieve gesprekken dwarsboomt". Het bedrijf biedt een premie van 63 procent op de slotkoers van Tribune afgelopen vrijdag.

Gannett-topman Robert Dickey schrijft in een openbaar gemaakte brief aan het bestuur van Tribune teleurgesteld te zijn over de onwil om in gesprek te gaan. ''We gaan ervan uit dat de overige aandeelhouders ons bod zullen steunen. Verdere weigering om te praten zorgt alleen voor meer vertraging. We zullen alles doen om deze transactie af te ronden."

Binnen de krantenwereld vindt een grote consolidatieslag plaats. De schaalvergroting moet behalve voor kostenbesparingen ook ervoor zorgen dat krantenconcerns meer tijd kopen om geld te gaan verdienen met onlinenieuws. Gannett kocht al vijftien titels. Tribune nam de San Diego Union-Tribune over.