De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd over Rabobank en ING die in februari geïnvesteerd hebben in de grootste Russische kolenproducent SUEK.

De waakhond roept beide banken maandag op om geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten.

Volgens de organisatie, waar onder meer Oxfam Novib, FNV en Milieudefensie achter schuilgaan, is de lening tegenstrijdig met het in november genomen besluit van ING om minder te investeren in kolen.

Ook voor Rabobank strookt de gezamenlijke lening van 218,6 miljoen euro aan de Russische kolengigant SUEK niet met het imago van de bank als marktleider op het gebied van duurzame energieopwekking, aldus De Eerlijke Bankwijzer.

Verantwoordelijkheid

Omdat het een herfinanciering betreft van een bestaand krediet, past de investering volgens ING wel degelijk binnen het eigen, aangescherpte beleid. De bank verstrekt geen nieuwe leningen aan bedrijven in de kolensector, maar heeft volgens een woordvoerder nog wel een verantwoordelijkheid ten opzichte van bestaande klanten.

Een woordvoerster van Rabobank benadrukte in een reactie dat de lening betrekking heeft op de export van kolen en niet op de productie. Ze voegde daaraan toe dat de bank een kleine 7 miljoen euro aan investeringen in steenkoolwinning heeft uitstaan, tegen 3,8 miljard euro in duurzame energie.