American Airlines boekt minder winst in eerste kwartaal

American Airlines heeft afgelopen kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder, ondanks de sterk gedaalde brandstofprijs.

De naar omzet gemeten grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld zag ook de opbrengsten dalen, onder meer door de dure dollar.

American Airlines zette in het eerste kwartaal een omzet van 9,4 miljard dollar (8,4 miljard euro) in de boeken. Dat is 4 procent minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat kwam vooral door een daling van de opbrengsten uit het internationale passagiersvervoer.

De brandstofrekening viel circa een derde lager uit dan een jaar eerder. Ook met onderhoud was American Airlines flink goedkoper uit. Daar stonden evenwel 12 procent hogere personeelskosten tegenover. De nettowinst daalde met een kwart tot 700 miljoen dollar, mede door een belastingvoorziening.

Valuta

Behalve nadelige valutaschommelingen drukte ook de economische malaise in grote delen van Zuid-Amerika de resultaten. Verder had American Airlines last van de harde concurrentie. Veel luchtvaartmaatschappijen grijpen de relatief lage brandstofkosten aan om hun aanbod sterk uit te breiden. Dat drukt de ticketprijzen.

De felle concurrentie en sterke dollar zaten ook de voornaamste rivalen United en Delta in de weg. Zij zagen de omzet afgelopen kwartaal eveneens afnemen, al vielen hun winsten hoger uit dan analisten hadden verwacht. Alleen bij Southwest Airlines stegen de opbrengsten. Dat bedrijf vliegt hoofdzakelijk binnen de Verenigde Staten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie