De Amerikaanse industriegigant General Electric (GE) heeft de omzet uit zijn kernactiviteiten afgelopen kwartaal zien toenemen. 

Onder de streep boekte het bedrijf, dat bezig is afscheid te nemen van zijn activiteiten op het gebied van leningen en consumentenproducten, een veel kleiner verlies dan een jaar eerder.

GE behaalde een omzet van 27,8 miljard dollar (24,7 miljard euro), 6 procent meer dan een jaar eerder. Sterkere verkopen van apparatuur en onderdelen voor onder meer de luchtvaart en stroomopwekking, compenseerden een lagere vraag vanuit de kwakkelende olie- en gasindustrie.

Het nettoverlies kwam uit op 98 miljoen dollar. Een jaar eerder kwam het bedrijf, een concurrent van Philips op het gebied van medische technologie, onder de streep 13,6 miljard dollar te kort. Dat kwam door enorme afboekingen in verband met de verkoop van bancaire onderdelen.

Posten

Geschoond voor eenmalige posten kwam de winst per aandeel uit op 21 cent. Dat is 2 cent meer dan analisten in doorsnee hadden voorzien. GE houdt vast aan zijn financiële vooruitzichten voor heel 2016.

GE had tot voor kort een grote financiële tak, waar bedrijven en consumenten leningen konden afsluiten. Dat hielp het bedrijf jarenlang aan hogere verkopen, maar door de financiële crisis en de verscherping van het financieel toezicht in de nasleep daarvan, werd de divisie eerder een blok aan het been.

Inmiddels is GE Capital grotendeels verkocht. Alleen financiële diensten die rechtstreeks met de industriële activiteiten te maken hebben, bijvoorbeeld op het gebied van leasing en kredieten waarmee bedrijven machines kunnen aanschaffen, blijven behouden.