De belangrijkste Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag halverwege de middag op verlies. Vooral autofabrikanten kregen flinke klappen, onder meer na het nieuws van Daimler dat Amerikaanse toezichthouders uitstootwaardes van zijn dieselauto's onder de loep nemen.

De Amsterdamse AEX-index leverde 0,2 procent in op 452,58 punten. De MidKap verloor 0,3 procent naar 671,39 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent, Londen verloor 1 procent.

Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, bungelde in Frankfurt onderaan de DAX met een min van 5,8 procent. De goede kwartaalcijfers werden tenietgedaan door het nieuws over het Amerikaanse onderzoek naar mogelijk gesjoemel met diesels.

Volkswagen, dat al eerder toegaf op dat vlak in de fout te zijn gegaan, neemt een extra miljardenvoorziening voor afwikkeling van het emissieschandaal en kwam met rode cijfers over 2015 naar buiten. De autofabrikant verloor daarop 1,8 procent van zijn waarde.

PSA Peugeot Citroën

Ook in Parijs leverden automakers terrein in. PSA Peugeot Citroën, dat eerder al een inval van Franse toezichthouders te verwerken kreeg wegens mogelijke fraude met emissiewaardes, verloor 1,5 procent. Renault noteerde een min van 0,3 procent.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was speciaalchemiebedrijf DSM de grootste winnaar met een winst van 1,1 procent. Vastgoedonderneming Unibail-Rodamco, die donderdag nabeurs hogere huuropbrengsten bekendmaakte in het afgelopen kwartaal, steeg 0,2 procent.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak was de grootste verliezer in de AEX met een verlies van 3,2 procent, na een forse plus een dag eerder. Staalfabrikant ArcelorMittal deed het met een verlies van 1,6 procent iets minder slecht. Ook andere grondstofbedrijven verloren terrein. Zo ging mijnbouwer Rio Tinto in Londen 2,3 procent achteruit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie 2 procent tot 44,02 dollar. Brent werd ook 2 procent duurder, op 45,43 dollar per vat. De euro werd voor 1,1254 dollar verhandeld, tegen 1,1295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.