De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen gesloten. Beleggers op Wall Street kregen een grote stroom aan bedrijfscijfers voor de kiezen.

De leidende Dow-Jonesindex ging uiteindelijk met een min van 0,6 procent de handel uit op 17.982,52 punten. De brede S&P 500-index verloor 0,5 procent en sloot op 2091,48 punten. Schermenbeurs Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 4945,89 punten.

Speelgoedmaker Mattel kwam vorig kwartaal opnieuw in de rode cijfers en speelde krap 6 procent kwijt. Verizon Communications (min 3,3 procent) en uitzendorganisatie Manpower (min 7,4 procent) konden beleggers met hun resultaten en vooruitzichten ook niet bekoren. Manpower waarschuwde onder meer voor een onevenwichtig economisch klimaat, terwijl Verizon zei dat de financiële gevolgen van een staking in het lopende kwartaal zullen worden gevoeld.

Het aandeel Yum Brands verloor 1 procent, ondanks betere kwartaalresultaten dan waar analisten door de bank genomen rekening mee hielden. De fastfoodketen, bekend van Taco Bell en KFC, zag zijn verkopen vorig kwartaal wereldwijd verder stijgen en voerde ook de winst op.

General Motors

Bouwbedrijf D.R. Horton steeg 1,2 procent en General Motors (GM) won 1,5 procent na sterke cijfers over het eerste kwartaal. Southwest Airlines, (plus 1,5 procent) die ook voorbeurs de boeken openden, kreeg de handen van beleggers wel op elkaar. Southwest Airlines' branchegenoot United Airlines verloor 10 procent. De luchtvaartonderneming maakte vorig kwartaal ruim een derde minder winst dan een jaar eerder.

Chipproducent Qualcomm moet het in de nabije toekomst vermoedelijk doen met fors minder bestellingen van techreus Apple. De topman van Qualcomm hintte donderdag op minder bestellingen van een belangrijke klant. Volgens kenners gaat het daarbij om Apple. Het aandeel van de chipmaker, die woensdag nog de boeken opende, verloor 0,8 procent. Apple speelde ook 1,1 procent kwijt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 43,56 dollar en Brent was bij de slotbel 2,1 procent goedkoper, op 44,86 dollar. De euro werd verhandeld voor 1,1291 dollar, tegen 1,1298 dollar bij het Europese slot.