De Europese aandelenbeurzen bleven donderdagmiddag in het rood. De financiële markten verwerkten het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop van bankpresident Mario Draghi.

Op het Damrak sloot de AEX-index uiteindelijk 0,6 procent in de min op 453,47 punten. De MidKap ging 1,2 procent omlaag tot 671,07 punten. De indices in Parijs en Londen sloten tot 0,5 procent lager. De DAX-index in Frankfurt ging 0,1 procent vooruit.

De ECB handhaafde zoals verwacht de rentetarieven en de omvang van de stimuleringsmaatregelen. Draghi liet in zijn toelichting weten dat het beleid van de centrale bank werkt, maar tijd nodig heeft.

Hij zei eveneens dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie richting het gewenste niveau van net geen 2 procent te drijven.

Arcadis

Op de beurzen was de blik gedurende de dag verder gericht op Arcadis. Het internatioanel advies- en ingenieursconcern leverde 10 procent aan beurswaarde in en was daarmee veruit de grootste daler bij de middelgrote fondsen. De onderneming behaalde in het eerste kwartaal een lagere omzet en winst, mede door de zware economische crisis in Brazilië.

Bij de hoofdfondsen was ING de grootste winnaar met een plus van 2,3 procent. Staalproducent ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 5,1 procent.

Ericsson

In Stockholm ging Ericsson bijna 15 procent onderuit. De maker van netwerkapparatuur presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kondigde kostenbesparingen aan. O

ok de cijfers van Pernod Ricard werden matig ontvangen. Het aandeel van de drankenproducent verloor krap 5 procent.

Hapag-Lloyd

Hapag-Lloyd won in Frankfurt 15 procent. De containervervoerder gaf aan in gesprek te zijn met concurrent United Arab Shipping Company (UASC) om tot een fusie te komen. De bedrijven hopen op die manier sterker te staan nu de containerbranche kampt met tegenwind door onder meer lagere vrachtprijzen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 43,58 dollar en Brent werd 1,5 procent goedkoper tot een bedrag van 45,014 dollar.

De euro werd verhandeld voor 1,1298 dollar, tegen 1,1330 dollar bij het Europese slot op woensdag.