De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag voor de derde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Beleggers verwerkten kwartaalcijfers van grote bedrijven als Coca-Cola en Intel. Daarnaast veerde de olieprijs tijdens de handelssessie aanzienlijk op.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de plus op 18.096,27 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,1 procent naar 2102,40 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4948,13 punten 0,2 procent boven de eindstand van dinsdag.

Coca-Cola boekte veruit het grootste verlies onder de dertig hoofdfondsen van de Dow Jones. De frisdrankreus verloor 4,8 procent aan beurswaarde, na de melding dat de omzet vorig kwartaal is gedaald. Bezuinigingen en hogere verkoopprijzen stutten de winst, maar niet voldoende om beleggers te overtuigen.

Chipfabrikant Intel hoorde met een plus van 1,3 procent bij de grotere winnaars van de Dow. Het bedrijf meldde dinsdag nabeurs zo'n 12.000 banen te gaan schrappen, vanwege de slinkende vraag naar pc's.

Yahoo won ruim 4 procent. Het internetbedrijf sloot het eerste kwartaal af met verlies, maar deed het desalniettemin beter dan analisten gemiddeld voorspelden.

American Express

Creditcardmaatschappij Discover Financial Services won 8 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook andere financiële bedrijven waren in trek. Zo won branchegenoot American Express, dat later op de dag zijn boeken opent, ruim 2 procent. De banken JPMorgan Chase en Goldman Sachs kregen er 1,5 tot 3 procent bij.

De olieprijs maakte woensdag een sterke comeback na een aanvankelijke daling. In de markt werd gereageerd op de verdere afname van de olieproductie in de VS en geluiden over nieuwe internationale onderhandelingen over maatregelen tegen het overaanbod aan olie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,8 procent naar 42,63 dollar. De beurswaarde van olieconcerns ExxonMobil en Chevron liep met circa 1 procent op.

De euro werd woensdagavond voor 1,1295 dollar verhandeld, tegen 1,1330 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.