De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is woensdag met een miniem verlies de handel uitgegaan.

Vopak eindigde overtuigend als dagwinnaar onder de hoofdfondsen op het Damrak. Beleggers beloonden het tankopslagbedrijf voor beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 456,20 punten. De MidKap zakte 0,6 procent naar 679,48 punten. Elders in Europa lieten de belangrijkste graadmeters een positiever beeld zien. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten 0,6 en 0,7 procent in de plus. De FTSE in Londen ging 0,1 procent vooruit.

Vopak profiteerde in het eerste kwartaal van de lage olieprijzen. Mede daardoor waren de tanks van het opslagbedrijf beter gevuld dan een jaar eerder. Het aandeel voerde de AEX aan met een winst van 6,5 procent.

Heineken

Het aandeel Heineken (plus 0,1 procent) sloeg na een goede opening wat dood. De brouwer kwam met meevallende verkoopcijfers over het eerste kwartaal. Die stuwden de koers in de vroege handel naar recordhoogten, maar van die winst bleef nauwelijks iets over.

Chipmachinefabrikant  ASML en informatieleverancier Relx verloren respectievelijk 4,1 en 1,4 procent. ASML zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal dalen. Voor het tweede kwartaal wordt evenwel een flinke groei voorzien. Relx kwam met weinig verrassende vooruitzichten voor het hele jaar, waarbij het een groei van zowel de omzet als de onderliggende winst voorziet.

Bij de kleinere fondsen tuimelde de koers van Kas Bank 8 procent. De winst van de onderneming viel fors lager uit dan een jaar eerder.

Commerzbank

In Frankfurt leverde  Commerzbank 2,2 procent in. De topman van de op een na grootste bank van Duitsland waarschuwde dat het zwakke eerste kwartaal het lastig maakt de winst van 2015 te evenaren. Volkswagen maakte een koerssprong van 6,6 procent. Beleggers zijn hoopvol gestemd dat de automaker met autoriteiten in de VS een schikking kan treffen over het gesjoemel met dieselmotoren.

In Parijs was hotelketen Accor met een winst van ruim 5 procent een opvallende winnaar. Het bedrijf is positief gestemd over het hele jaar, onder meer dankzij het naderende EK voetbal in eigen land.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 41,74 dollar en Brentolie werd 1,8 procent duurder op 44,82 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1330 dollar, tegen 1,1372 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.