Chipmachinefabrikant ASML voorziet voor het tweede kwartaal een stevige groei van de opbrengsten, tot circa 1,7 miljard euro. In de eerste drie maanden van het jaar nam de omzet nog af van 1,4 miljard naar 1,3 miljard euro. 

De nettowinst liep met ongeveer een derde terug tot 198 miljoen euro.

Volgens topman Peter Wennink heeft ASML een voorspelbaar kwartaal achter de rug, dat precies verliep zoals het bedrijf zelf had verwacht. Producenten van rekenchips waren goed voor iets meer dan de helft van de verkopen, makers van geheugenchips namen de rest voor hun rekening.

De verwachte groei in het tweede kwartaal wordt met name gedreven door een toenemende vraag bij fabrikanten van rekenchips. Hun behoefte aan machines waarmee nog fijnere schakelingen op halfgeleidermateriaal kunnen worden geëtst, neemt de komende maanden sterk toe. Ook in de tweede jaarhelft zet die trend door, maar in welke mate valt volgens Wennink nog niet te voorspellen.

Technologie

De geheugenmarkt zal de komende maanden wat minder belangrijk zijn voor ASML. Maar tegen het einde van het jaar verwacht het bedrijf ook daar investeringen van sommige fabrikanten in nieuwe technologie.

De winstgevendheid blijft onder druk staan. Afgelopen kwartaal liep de brutomarge al terug, van 46 naar 42,6 procent, omdat het bedrijf vooral goedkopere machines verscheepte. In het tweede kwartaal komt de marge naar verwachting uit rond de 42 procent. Boekhoudregels met betrekking tot nieuwe technologie drukken dat cijfer volgens ASML met 5 procentpunt.

Klanten bestelden afgelopen periode voor 835 miljoen euro aan productiemachines bij ASML. Dat is flink minder dan de 1,2 miljard euro aan orders die in het vierde kwartaal kon worden bijgeschreven. De totale orderportefeuille werd iets kleiner, maar bleef goed voor een toekomstige omzet van ruim 3 miljard euro.