De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met dikke plussen de handel uitgegaan. 

Het beurssentiment kreeg steun van beter dan verwachte kwartaalcijfers van diverse grote bedrijven, waaronder AkzoNobel en het Franse L'Oréal. Ook de stijgende olieprijzen droegen een steentje bij.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 456,46 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 683,46 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt kregen er 1,3 en 2,3 procent bij. In Londen ging de FTSE 0,8 procent vooruit.

Koploper in de lijst met hoofdfondsen aan het Damrak was AkzoNobel, met een plus van 5,3 procent. Het verf- en chemieconcern zag zijn omzet vorig kwartaal dalen door negatieve wisselkoerseffecten, maar wist meer producten te verkopen en voerde zijn nettowinst met 50 procent op. De resultaten waren voor de Belgische bank KBC aanleiding om het beleggingsadvies te verhogen.

ArcelorMittal

Ook staalconcern ArcelorMittal was in trek bij beleggers. De onderneming maakte bekend twee leningen deels vervroegd af te lossen en zag vervolgens haar beurswaarde met 4,8 procent toenemen. Tankopslagbedrijf Vopak volgde met een plus van 3,8 procent. Grootste daler in de AEX was ABN AMRO met een min van 1,1 procent.

In de MidKap ging bodemonderzoeker Fugro aan kop. Het aandeel werd 3 procent meer waard. TomTom won 2,6 procent. De navigatiedienstverlener boekte in het eerste kwartaal meer omzet dan een jaar eerder en wist een verlies om te buigen naar winst.

Cointreau

Een van de uitblinkers in Parijs was Rémy Cointreau. De drankenproducent won 9 procent na bekendmaking van onverwacht sterke kwartaalcijfers. Cosmeticamaker L'Oréal zag zijn beurswaarde met 5 procent stijgen. Met name in Noord-Amerika werd meer make-up verkocht.

In Frankfurt moest lampenfabrikant Osram wel 3,4 procent inleveren na bekendmaking dat de financieel directeur vertrekt. Die stapt op vanwege een verschil van mening over de strategie van het bedrijf.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,7 procent tot 41,24 dollar en Brentolie werd 3 procent duurder op 44,22 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1372 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.