Nikkei sluit diep in het rood door olieprijzen en yen

De aandelenbeurs in Tokio is maandag diep in het rood gesloten. De handel werd gedicteerd door een sterke daling van de olieprijzen en een duurdere yen. 

Ook de aardbeving van eind vorige week trok nog een wissel op de beurs. Sony en Toyota, die hun productie deels staakten vanwege het natuurgeweld, behoorden tot de sterkste dalers.

De Nikkei sloot 3,4 procent lager op 16.275,95 punten. Sony (min 6,8 procent) en Toyota (min 4,8 procent) werden dubbel geraakt. De concerns zijn voor het merendeel van hun omzet afhankelijk van de export en voelden naast de productiebeperkingen pijn van de duurdere Japanse munt.

Energiebedrijven hadden een slechte dag nadat afgelopen weekeinde een productie-akkoord tussen zestien grote olielanden uitbleef. Olieconcern Inpex verloor 3 procent en de industriereuzen Sumitomo en Mitsui moesten 3 tot 4 procent terug.

De voornaamste aandelenmarkten op het Chinese vasteland verloren bijna 2 procent, terwijl de Hang Seng in Hongkong in de middaghandel 1,5 procent in de min koerste. De Kospi-index in Seoul daalde 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,4 procent in.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie