Oliedienstverleners Halliburton en Baker Hughes zijn in gesprek met de Amerikaanse investeerder Carlyle Group over de verkoop van bezittingen ter waarde van meer dan 7 miljard dollar. 

Dat melden The Wall Street Journal en Reuters op basis van bronnen.

De verkoop moet bezwaren van de Amerikaanse justitie tegen een geplande fusie van Halliburton en Baker Hughes wegnemen. De afgelopen maanden praatten Halliburton en Baker Hughes nog met General Electric (GE) over de verkoop van activa. GE en de oliedienstverleners steggelen echter over de prijs voor de bezittingen.

Voor Baker Hughes en Halliburton is het afstoten van bepaalde onderdelen noodzakelijk omdat justitie anders weigert in te stemmen met de in november 2014 aangekondigde fusie van beide bedrijven. Volgens de Amerikaanse justitie schaadt de overname de concurrentie en innovatie.

Geen garantie

Ook als een akkoord wordt bereikt, biedt dat nog geen garantie dat de fusie door mag gaan. Het ministerie, dat een rechtszaak heeft aangespannen om de samensmelting te blokkeren, liet eerder al weten geen oplossing te zien om de transactie tot een goed einde te brengen.

Halliburton en Baker Hughes noemen die opstelling contraproductief, ook gezien de problemen waar de Amerikaanse en wereldwijde energiesector mee kampt. Op de oliemarkt is sprake van aanhoudende malaise. In februari maakte Halliburton bekend nog eens 5000 banen te schrappen.