Bank of America (BofA) heeft afgelopen kwartaal aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. 

De op een na grootste kredietverstrekker van de Verenigde Staten moest meer geld opzijleggen voor mogelijke kredietverliezen en zag mede daardoor de winst met 13 procent afnemen tot 2,7 miljard dollar.

De bank heeft volgens analisten voor ruim 21 miljard dollar aan kredieten uitstaan in de energiesector. Door de recente prijsdalingen zag de bank zich genoodzaakt zich in te dekken tegen mogelijke tekorten.

De baten van de bank daalden naar 19,5 miljard dollar, van 20,9 miljard dollar een jaar eerder. BofA kampte met lagere inkomsten uit de obligatiehandel. Hier tuimelde de omzet met 17 procent. De resultaten van BofA zijn in lijn met die van branchegenoot JP Morgan Chase, die eerder deze week met resultaten naar buiten kwam.

Wells Fargo

Ook Wells Fargo zag de winst in het eerste kwartaal terugvallen, al hield het onder de streep met 5,5 miljard dollar net iets meer over dan waar analisten rekening mee hielden. De omzet van de bank steeg met 4 procent tot 22,2 miljard dollar.

Anders dan zijn branchegenoten is Wells Fargo minder actief op het gebied van zakelijke bank- en handelsactiviteiten. De grote uitverkoop op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal gingen grotendeels aan de bank voorbij.

Wel is Wells Fargo veel meer blootgesteld aan de energiesector. In totaal heeft het voor 42 miljard dollar aan kredieten uitstaan, waarvan het leeuwendeel bij dienstverleners aan de olie-industrie. Door de huidige malaise in de sector worden zij het hardst getroffen.

Net als BofA zette Wells Fargo geld opzij om verliezen uit de energiemarkt op te vangen. De bank reserveerde daarvoor nog eens 200 miljoen dollar.