JPMorgan Chase heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder.

De Amerikaanse bankgigant kampte onder meer met lagere inkomsten uit de beurshandel en het adviseren bij fusies en overnames. Ook zaten hogere kosten de bank dwars.

De winst in het eerste kwartaal daalde met 7 procent tot 5,5 miljard dollar (4,9 miljard euro). Bij de consumentendivisie zag JPMorgan de winst met 12 procent stijgen tot 2,5 miljard dollar.

Deze winststijging werd volledig tenietgedaan door de lagere winsten bij de zakelijke divisies. De omzet kwam uit op 24,1 miljard dollar. Een jaar eerder zette de bank nog 24,8 miljard dollar in de boeken.

Topman Jamie Dimon sprak van ''solide resultaten" en kondigde aan dat de bank in de eerste zes maanden van 2016 in totaal voor 1,9 miljard dollar aan eigen aandelen inkoopt.

Geen verrassing

Volgens marktkenners kwam de winstdaling niet als een verrassing. Analisten voorspelden eerder al de slechtste start van het jaar voor de bankensector sinds de financiële crisis vanwege turbulentie op de markten en zorgen over de wereldwijde economische groei.

JPMorgan is de eerste van de grote Amerikaanse banken die met cijfers over eerste drie maanden van 2016 naar buiten komt. Later deze week volgen meer branchegenoten als Bank of America, Wells Fargo en Citigroup.