Olieprijzen zijn bepalend op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag in het laatste handelsuur duidelijke winsten zien. De stevige opmars van de olieprijs zorgde voor een positief sentiment. 

In het kielzog gingen ook energiebedrijven mee omhoog. Aluminiumconcern Alcoa stond in de belangstelling nadat het traditiegetrouw als eerste de boeken had geopend.

De leidende Dow-Jonesindex, stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,9 procent hoger op 17.719 punten. De bredere S&P 500 ging 1 procent omhoog, tot 2062 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 0,8 procent en stond op 4871 punten.

Het Russische persbureau Interfax meldde op basis van ingewijden dat Rusland en Saudi-Arabië een akkoord hebben gesloten over de bevriezing van de olieproductie.

Een vat Amerikaanse olie werd daarop 4 procent duurder op 41,96 dollar. Brentolie steeg 4 procent tot 44,54 dollar per vat. Oliereuzen als ExxonMobil (plus 1,3 procent) en Chevron (plus 2,2 procent) profiteerden van de prijsstijging.

Gasvelden

Chesapeak Energy, dat al langere tijd kampt met de dalende energieprijzen, zag het aandeel ruim een derde meer waard worden. Het kondigde verregaande maatregelen aan om de financiering overeind te houden. Zo werden onder meer vrijwel alle gasvelden, kantoorpanden en derivatencontracten verpand.

Alcoa verloor 2,9 procent. De aluminiumproducent zag de winst en omzet in het eerste kwartaal sterk dalen vanwege de lage aluminiumprijzen en kondigde aan nog eens 2000 banen te schrappen. De winst per aandeel exclusief bepaalde kosten was wel beter dan analisten hadden verwacht.

Koffieketen

Koffieketen Starbucks stond 2,3 procent in het rood na een verlaging van het beleggingsadvies door Deutsche Bank. Juniper Networks zag zijn beurswaarde ruim 7 procent minder waard worden. De producent van netwerkapparatuur kwam met teleurstellende vooruitzichten voor het eerste kwartaal naar buiten.

Automaker Ford won 1,2 procent. Het bedrijf kondigde een grootscheepse verbouwing van zijn thuishaven in Dearborn aan. Biotechnologiebedrijf AbbVie steeg 2,4 procent, nadat de Amerikaanse toezichthouder versnelde goedkeuring verleende voor een medicijn tegen bloedkanker.

De euro werd voor 1,1395 dollar verhandeld, tegen 1,1399 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie