Amsterdamse beurs hoger gesloten

De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa gingen de beursgraadmeters vooruit.

Een korte eindspurt, mede door de stijgende olieprijs, zorgde in een verder tamme sessie uiteindelijk nog voor redelijke winsten. Beleggers zijn in afwachting van het cijferseizoen. Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever laat donderdag als eerste van de Amsterdamse hoofdfondsen van zich horen.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 439,50 punten en de MidKap daalde 0,3 procent tot 677,28 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 0,8 procent.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX. Het staalbedrijf kreeg een adviesverhoging van de Amerikaanse bank Goldman Sachs en won 3 procent. Kabelaar Altice sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

Intertrust

Intertrust (min 3,8 procent) was in de MidKap de sterkste daler. De financieel dienstverlener staat onder druk sinds vorige week de Panama Papers aan het licht kwamen.

Bij de kleinere fondsen zag fabrikant van elektrotechnische componenten Neways zijn beurswaarde 2,5 procent stijgen na een winst- en omzetgroei in het eerste kwartaal.

Toeleverancier aan apotheken Fagron zag zijn opbrengsten uit voortgezette activiteiten groeien en is gestopt met zijn Amerikaanse dochter Bellevue Pharmacy. Het aandeel verloor na een positieve start 6,7 procent.

LVMH

In Parijs won de maker van dure tassen, champagne en cognac LVMH 1,5 procent. Het moederbedrijf van merken als Louis Vuitton, Moët & Chandon en Hennessy zag zijn omzet vorig kwartaal minder sterk groeien dan verwacht, onder meer doordat de dreiging van terreur een rem zette op het toerisme in Frankrijk.

De opleving in de Italiaanse bankensector na de aankondiging van een speciaal fonds om zwakke banken bij te staan, bleek van korte duur. UniCredit en Banco Popolare, die maandag nog forse winsten boekten, verloren respectievelijk 5,2 en 0,8 procent. De zwakkere broeder Monte dei Paschi di Siena zag zijn beurswaarde nog wel 1,2 procent stijgen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent naar 41,78 dollar. Brentolie werd 4 procent duurder op 44,55 dollar per vat. De euro werd voor 1,1399 dollar verhandeld, tegen 1,1410 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie