Amerikaanse justitie wil overname Baker Hughes blokkeren

De Amerikaanse justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen oliedienstverlener Halliburton om zo de beoogde overname van branchegenoot Baker Hughes te blokkeren. Volgens de autoriteiten komt door die deal de concurrentie in het geding.

Halliburton kondigde in november 2014 aan voor 35 miljard dollar Baker Hughes te willen inlijven om zo beter de concurrentie te kunnen aangaan met marktleider Schlumberger. Maar het overnameproces heeft veel vertraging opgelopen door kartelonderzoeken wereldwijd.

De Amerikaanse bedrijven hebben al gezegd voor miljarden aan bezittingen af te stoten om groen licht voor de deal te kunnen krijgen. Mocht de overname mislukken, dan moet Halliburton 3,5 miljard dollar aan Baker Hughes betalen.

Volgens het ministerie van Justitie schaadt de overname de concurrentie en innovatie op de markt voor oliedienstverleners en de belangen van consumenten. Halliburton heeft aangegeven zich fel te zullen verweren tegen de rechtszaak.

Het concern is juist van mening dat dankzij de fusie efficiënter gewerkt kan worden, wat weer gunstig is voor klanten, vooral gezien de moeizame marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie door de lage olieprijzen.

Mogelijk kan de overname gered worden als Halliburton en Baker Hughes bereid zijn om nog meer activiteiten af te stoten. Ook in Europa loopt er nog een onderzoek van de kartelautoriteiten naar de voorgenomen fusie.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie