De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst de handel uitgegaan, na de stevige minnen een dag eerder.

Ook elders in Europa gingen de graadmeters vooruit. De sterke stijging van de olieprijzen gaf steun aan de handel.

SBM Offshore stond op Beursplein 5 in de schijnwerpers na een definitieve schikking tussen topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema met justitie in Brazilië.

De AEX sloot 0,5 procent hoger op 431,01 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 666,20 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt dikten tot 1,2 procent aan.

In de AEX was digitaal beveiliger Gemalto de sterkste stijger met een plus van 2 procent. Kabelaar Altice sloot de rij met een verlies van 0,6 procent.

SBM Offshore

SBM won 1,8 procent. De leverancier van opslag- en productieschepen aan de olie- en gasindustrie meldde definitief overeenstemming te hebben bereikt met de Braziliaanse autoriteiten over de schikking die Chabas en Hepkema moet vrijwaren van verdere vervolging in het omkoopschandaal rond Petrobras. Ook profiteerde de onderneming van de stijgende olieprijzen.

Uit cijfers van de Energy Information Administration bleek dat de voorraden van ruwe olie in de Verenigde Staten voor het eerst in twee maanden waren teruggelopen. Deze daling was onvoorzien. Amerikaanse olie werd 4,9 procent meer waard op 37,66 dollar per vat. Brent steeg 4,6 procent tot 39,59 dollar.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen op het Damrak viel het koersverlies van ruim 3 procent van het aandeel Air France-KLM op. Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer, hij wordt voorzitter van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA.

Kledingbedrijf Hennes & Mauritz won 5,4 procent in Stockholm na de presentatie van eerstekwartaalcijfers. In Londen leverde Glencore 1,2 procent in. De mijnbouwer verkoopt een minderheidsbelang in zijn agrarische divisie voor 2,5 miljard dollar aan het grootste pensioenfonds van Canada.

Nokia

Nokia zag zijn waarde in Helsinki met 0,9 procent stijgen. De fabrikant van netwerkapparatuur broedt naar verluidt op plannen om tussen de 10.000 en 15.000 van de 104.000 arbeidsplaatsen te schrappen na de fusie met Alcatel-Lucent.

De euro was 1,1410 dollar waard, tegen 1,1390 dollar bij het Europese slot dinsdag.