Topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van SBM Offshore hebben een definitieve schikking getroffen met justitie in Brazilië. 

Zij zijn daarmee af van aanklachten die tegen hen waren ingediend wegens corruptie, zonder dat zij schuld hebben bekend.

SBM Offshore maakte in januari al bekend dat met een bedrag van omgerekend zo'n 111.000 euro strafvervolging van de twee bestuurders zou worden afgekocht. Die deal is door een Braziliaanse rechter bekrachtigd, meldde de leverancier van opslag- en productieschepen aan de olie- en gasindustrie woensdag.

De aanklachten tegen Chabas en Hepkema kwamen half december naar buiten. De verdenkingen hielden verband met het omvangrijke omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, waar het Nederlandse SBM Offshore bij betrokken zou zijn geweest.

Mogelijke malversaties

Chabas trad begin 2012 aan als topman. Onder zijn leiding begon SBM Offshore een onderzoek naar mogelijke malversaties in Brazilië en enkele Afrikaanse landen. De jurist Hepkema werd naar aanleiding van de eerste resultaten toegevoegd aan de raad van bestuur. Vorig jaar stapte hij over naar de raad van commissarissen.

SBM Offshore zelf trof in het kader van deze omkopingszaken in 2014 al een schikking met het Openbaar Ministerie in Nederland. In de Verenigde Staten wordt het bedrijf niet vervolgd, maar in Brazilië loopt nog wel een gerechtelijk onderzoek. Ook daar hoopt SBM Offshore tot een schikking te kunnen komen. Het heeft daarvoor al een voorziening getroffen van 245 miljoen dollar.