Topman Erik van der Noordaa vertrekt bij Ballast Nedam. Hij legt zijn functie per 1 juni neer.

Het zieltogende bouwbedrijf verdween eind februari van de beurs na een overname door de Turkse branchegenoot Renaissance Construction.

De ''veranderende rol en verantwoordelijkheden onder de nieuwe omstandigheden'' zijn voor Van der Noordaa reden af te treden, laat het bedrijf dinsdag weten.

Eind vorig jaar keerde financieel directeur Peter van Zwieten Ballast Nedam al de rug toe.

De opvolgers van Van der Noordaa en Van Zwieten zijn afkomstig van het Turkse moederbedrijf. Cenk Düzyol is de beoogde nieuwe topman. Hij trad in november al toe tot de raad van bestuur van Ballast Nedam. Serkan Altuntop wordt voorgedragen om de rol van financieel directeur te gaan vervullen.

Moeilijke positie

Ballast Nedam publiceerde ook het jaarverslag over 2015. De cijfers daarin onderstrepen de moeilijke positie waarin de bedrijf afgelopen jaren verkeerde, door aanhoudend zware marktomstandigheden en kostenoverschrijdingen bij grote infrastructuurprojecten waaraan het werkte, zoals de snelwegen A15 en A2.

Het bouwbedrijf zag de omzet afgelopen jaar met meer dan een kwart afkalven tot 850 miljoen euro en leed een nettoverlies van 41 miljoen euro. Het was het vierde jaar op rij waarin Ballast Nedam rode cijfers schreef. Wel was het verlies aanzienlijk kleiner dan in 2014. Toen bedroeg het tekort onder de streep 103 miljoen euro.

Orderboek

Het orderboek liep in rap tempo leeg. De werkvoorraad was eind vorig jaar goed voor een waarde van 613 miljoen euro, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Dat komt hoofdzakelijk doordat Ballast Nedam zijn belangen in de genoemde snelwegprojecten heeft verkleind om de risico's te beperken.

De slechte financiële situatie drukte uiteindelijk ook de verkoopprijs. Renaissance moest flink de portemonnee trekken om Ballast Nedam op de been te houden, waardoor minder overbleef voor de aandeelhouders. Die mochten in plaats van de eerder geboden 30 miljoen euro, uiteindelijk niet meer dan een kleine 6 miljoen euro verdelen.