Virgin America, de luchtvaartmaatschappij die deels in handen is van de bekende Britse zakenman Richard Branson, wordt voor 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) overgenomen door Alaska Air Group.

Eerder gingen al geruchten rond dat Virgin America overgenomen zou kunnen worden. Alaska Air werd als potentiële koper genoemd, net als prijsvechter JetBlue Airways.

De overname wordt afgehandeld in contanten. Het overnamebedrag is inclusief een schuld van 1,4 miljard dollar, maken de partijen maandag bekend.

Het investeringsbedrijf van Branson heeft een belang van ruim 30 procent in Virgin America. In 2014 werd de maatschappij naar de beurs gebracht.

Virgin America heeft San Francisco als thuisbasis en vliegt op achttien bestemmingen in de Verenigde Staten en Mexico. Alaska Air vliegt op meer dan honderd bestemmingen in Noord- en Midden-Amerika. 

Marktaandeel

Volgens beide bedrijven ontstaat door het samengaan een marktleider die actief is aan de Amerikaanse westkust. Met twaalfhonderd dagelijkse vertrekvluchten zou het fusiebedrijf de op vier na grootste luchtvaartmaatschappij van de VS zijn.

De gezamenlijke vloot bedraagt ongeveer 280 toestellen. De bedrijven hebben een gezamenlijke jaarlijkse omzet van meer dan 7 miljard dollar.

De kosten voor de fusie worden geraamd op 300 tot 350 miljoen dollar, terwijl de combinatie jaarlijks 225 miljoen dollar aan besparingen moet opleveren. Het hoofdkantoor van de nieuwe maatschappij komt in Seattle. En de naam Virgin America blijft bestaan.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten en uiterlijk eind dit jaar worden afgerond.