De Europese aandelenmarkten zijn maandag met kleine winsten de handel uitgegaan.

In Amsterdam ging kabelconcern Altice hard onderuit na het afketsen van fusieonderhandelingen tussen de Franse branchegenoten Orange en Bouygues.

De leidende AEX-index sloot 0,4 procent in de plus op 436,08 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 675,60 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten tussen de 0,3 en 0,5 procent.

Altice

Orange en Bouygues Telecom bespraken sinds januari de mogelijkheden voor een fusie. Altice werd gezien als gegadigde voor bezittingen die afgestoten zouden moeten worden om mededingingsbezwaren weg te nemen. Het aandeel bungelde met een verlies van bijna 12 procent onderaan de AEX.

Ook de twee hoofdrolspelers in de mislukte fusiebesprekingen moesten het op de beurs flink ontgelden. Bouygues, dat naast de telefonietak ook een grote bouwdivisie heeft, verloor in Parijs 13 procent. Orange leverde ruim 6 procent in.

ArcelorMittal

Sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen was ArcelorMittal. Het staalconcern werd 1,9 procent meer waard. Chipmachinebouwer ASML volgde met een plus van 1,8 procent. Uitzender Randstad was na Altice de sterkste daler met een verlies van 3,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen behoorde IMCD tot de sterkste stijgers. Analisten van Kepler Cheuvreux en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zijn positiever geworden over de chemicaliëndistributeur en voerden het beleggingsadvies op. Dat leidde tot een koerswinst van 3,1 procent.

MidKap

Onderaan de MidKap stond Intertrust met een verlies van 3,6 procent. Volgens kenners heeft het aandeel van de financieel dienstverlener last van berichtgeving over de Panama Papers inzake belastingontduiking.

De olieprijzen zakten verder na uitlatingen van de Iraanse olieminister die zei dat zijn land door zal gaan met de verhoging van de productie. Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 36,51 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie ging 1,3 procent omlaag naar 38,14 dollar per vat.

De euro was 1,1385 dollar waard, tegen 1,1370 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.