De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met winst gesloten. Na een negatief begin kreeg optimisme over de staat van de Amerikaanse economie de overhand.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent in de plus op 17.792,75 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,6 procent, naar 2072,78 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent bij 4914,54 punten.

Beleggers reageerden onder meer op de onverwacht sterke banengroei in de VS in maart, die voorbeurs werd gemeld. Daarnaast bleek uit een nieuwe schatting dat de Amerikaanse industrie vorige maand weer tekenen van groei vertoonde, na krimp in februari. De cijfers voedden het optimisme over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Tegelijkertijd kunnen ze de volgende renteverhoging in de VS dichterbij brengen.

De financiële bedrijven Goldman Sachs en Visa stonden bovenaan de Dow Jones, met winsten van 1,8 en 1,5 procent. Oliebedrijven ExxonMobil en Chevron stonden met minnen van 0,7 en 1,2 procent onder aan de lijst van dertig hoofdfondsen.

De olieprijs ging vrijdag weer stevig omlaag. Amerikaanse olie werd 4,4 procent goedkoper bij 36,67 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte ook ruim 4 procent, naar 38,62 dollar per vat.

Verder stonden autofabrikanten in de belangstelling. De producent van elektrische auto's Tesla won 3,4 procent, nadat 180.000 klanten een aanbetaling van 1000 dollar hadden gedaan voor de nieuwe, nog te produceren, Model 3. De mogelijke opbrengsten van die auto liepen daarmee in één dag al op naar ruim 7,5 miljard dollar.

Traditionele autogrootmachten General Motors, Ford en Fiat Chrysler leverden 3 tot 4 procent in. Zij kwamen met tegenvallende verkoopcijfers over maart.

Starwood Hotels werd 5 procent minder waard. Het Chinese Anbang ziet af van de overname van het hotelbedrijf, waardoor het bod van Starwoods branchegenoot Marriott met 13,6 miljard dollar nu het winnende lijkt te zijn. Beleggers trakteerden Marriott op een koersverlies van bijna 6 procent.

De euro werd vrijdagavond voor 1,1390 dollar verhandeld, tegen 1,1370 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.