De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is afgelopen maand verder toegenomen, in een iets sterker tempo dan verwacht. 

Dat blijkt uit een maandrapport over de arbeidsmarkt dat de Amerikaanse overheid vrijdag heeft gepubliceerd.

Er kwamen in maart per saldo 215.000 banen bij, tegen een herziene 245.000 in februari. Voor die maand was eerder een aanwas van 242.000 arbeidsplaatsen gemeld. Voor maart rekenden economen in doorsnee op een groei van de werkgelegenheid met 205.000 banen.

Met name in de detailhandel, de bouw en de gezondheidszorg nam het aantal arbeidsplaatsen afgelopen maand toe. In de industrie en de mijnbouwsector gingen per saldo banen verloren.

Doordat meer mensen actief op zoek gingen naar werk, nam de werkloosheid in 's werelds grootste economie in maart iets toe, van 4,9 procent naar 5 procent. Daarop hadden economen niet gerekend. Het gemiddelde uurloon, dat eveneens wordt gezien als een belangrijke indicator, steeg afgelopen maand met 0,3 procent. Dat is iets sterker dan voorzien.

Raad

Het maandelijkse rapport over de arbeidsmarkt is een belangrijke raadgever waarop de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS, zijn rentebeleid baseert. Daarom wordt er ook op de financiële markten reikhalzend naar uitgekeken.

De Fed voerde eind 2015 voor het het eerst in jaren een kleine renteverhoging door. De beleidsrente staat daarmee nog altijd op een zeer laag niveau. Voorzitter Janet Yellen liet eerder deze week doorschemeren dat de Fed voorzichtig zal zijn met verdere verhogingen, gezien de recente onrust op de financiële markten en vertroebelde vooruitzichten voor de wereldeconomie.