Moederbedrijf truckfabrikant DAF verwacht Europese kartelboete

Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse truckfabrikant DAF, zet honderden miljoenen opzij voor een eventuele Europese kartelboete is gebleken uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder.

De Europese Commissie vermoedt prijsafspraken tussen een aantal grote vrachtwagenfabrikanten en doet daar onderzoek naar, zo bleek enkele jaren geleden al. Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN.

Als uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een grote boete krijgen.

DAF had al laten weten door de commissie te zijn aangesproken en herhaalde donderdag mee te werken. Maar door "recente ontwikkelingen", die Paccar overigens niet duidt, wordt nu een last genomen van 850 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. 

Voldoende draagkracht

Volgens Paccar is de financiële positie van DAF Trucks sterk genoeg om "een betaling met de omvang van de last" te dragen. Paccar behaalde vorig jaar een omzet van 19,1 miljard dollar, volgens de huidige wisselkoersen iets meer dan 17,1 miljard euro. De winst steeg tot 1,6 miljard dollar en kwam daarmee net als de omzet op een recordniveau uit, zo bleek eind januari.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie